تضمین قرارداد مشارکت در ساخت
جولای 25, 2023انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت
آگوست 5, 2023در این مطلب سعی داریم در ابتدا به تعریف و بررسی ماهیت وجه التزام بپردازیم و سپس کاربرد آن را در یک نوع از انواع قراردادها، به نام عقد مشارکت در ساخت بررسی نماییم و وجه التزام در قرارداد مشارکت در ساخت را تشریح نماییم:
وجه التزام چیست؟
زمانی که افراد اقدام به انعقاد قرارداد با یکدیگر می نمایند، با عنایت به موضوع و ماهیت قرارداد مزبور، در خصوص تعهدات هریک از متعاملین و چگونگی نحوهی اجرای آنها تراضی و توافق مینمایند.
بر همین اساس لازم است به جهت تحکیم تعهدات قراردادی و پایبندی به آنها توسط طرفین و جلوگیری از تخطی متعاملین از اجرای تعهدات، با توافق دو طرف معامله، شرطی ضمن عقد مزبور جهت پرداخت خسارت قراردادی یا اصطلاحاً « وجه التزام » معین گردد، با این توضیح که چنانچه طرفین در خصوص تعهد یا تعهداتی وجه التزام یا همان خسارت قراردادی اعمال نمایند، اگر متعهد به تعهد مزبور عمل ننماید یا در انجام آن تأخیر نماید با توجه به مفاد شرط وجه التزام، به پرداخت مبلغ مزبور محکوم میگردد.
لازم به ذکر میباشد که خسارت قراردادی یا اصطلاحاً « وجه التزام » که توسط متعاقدین تعیین میگردد، یک مبلغ مشخص و معین میباشد و مقدار آن کاملاً وابسته به توافق طرفین است و محاکم قضایی برای تغییر مبلغ مزبور، به دلیل پایبندی به قرارداد و احترام به اصل آزادی و حاکمیت اراده افراد اختیاری ندارند.
این مطلب و همچنین تعریف وجه التزام در ماده 230 قانون مدنی احصاء گردیده است:
«اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تأدیه نماید، حاکم نمیتواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.»
بیان این نکته واجد اهمیت است که وجه التزام در دو حالت در قراردادها مطرح میگردد:
1- در صورت تاخیر در انجام تعهد وجه التزام معین و در نظر گرفته میشود.
2- در صورت عدم اجرای تعهد وجه التزام معین میگردد.
بر این اساس قابل ذکر است چنانچه برای تأخیر در انجام تعهد وجه التزام اعمال شود، متعهدله میتواند هم انجام تعهد و هم وجه التزام قراردادی را مطالبه نماید و چنانچه برای عدم انجام تعهد، وجه التزام مقرر گردد، متعهدله میتواند یا انجام اصل تعهد را مطالبه نماید و یا وجه التزام قراردادی را مطالبه نماید زیرا مطالبه هر دو با یکدیگر قابل جمع نمیباشد.
بیان این نکته نیز حائز اهمیت میباشد که در صورتی که در زمان انعقاد قرارداد توسط طرفین، خسارت قراردادی یا «وجه التزام» جهت اجرای تعهد یا تعهدات متعاملین تعیین گردد و تعهد مزبور توسط متعهد اجرا نگردد یا با تأخیر اجرا شود، در این صورت مطالبه وجه التزام موصوف منوط به انجام تعهدات قراردادی متعهدله و طرح دعوی توسط ایشان در دادگاه میباشد، بدین شرح که متعهدله پس از طرح دعوی مطالبه وجه التزام و خسارت قراردادی با استناد به قرارداد فیمابین و اثبات عدم انجام تعهد قراردادی توسط متعهد علی رغم انجام نمودن تعهدات قراردادی خویش، میتواند مبلغ مذکور را مطالبه نماید و دادگاه نیز در صورت اثبات موارد فوق الاشاره، حکم بر محکومیت متعهد مبنی بر پرداخت مبلغ وجه التزام صادر می نماید.
بنابراین متعهدله در صورتی میتواند اقدام به مطالبهی مبلغ وجه التزام مزبور در قرارداد به جهت عدم انجام تعهد طرف مقابل نماید که به تعهدات قراردادی خویش عمل نموده باشد و چنانچه به تعهدات خود عمل ننموده باشد محلی برای مطالبه خسارت قراردادی یا همان وجه التزام توسط او از طرف مقابل باقی نمی ماند.
همچنین زمانی میتوان مبلغ مذکور را از متعهد مطالبه نمود که تأخیر یا عدم انجام تعهد ناشی از امور قهری (قوهی قاهره) نباشد زیرا چنانچه این امر در نتیجهی قوه قاهره و اموری خارج از اراده و کنترل متعهد رخ داده باشد و متعهد بتواند این موضوع را اثبات نماید، متعهدله نمیتواند وجه التزام را مطالبه نماید.
این موضوع نیز در ماده 227 و 229 قانون مدنی (مشاهده قانون مشارکت در ساخت) مطرح گردیده است.
ماده 227 قانون مدنی : متخلف از انجام تعهد وقتی محکوم به تأدیه خسارت میشود که نتواند ثابت نماید که عدم انجام به واسطهی علت خارجی بوده است که نمیتوان به او مربوط نمود. »
و ماده 229 قانون مدنی : « اگر متعهد به واسطه حادثه که دفع آن خارج از حیطه اقتدار اوست نتواند از عهده تعهد خود برآید محکوم به تأدیه خسارت نخواهد بود. »
بیان این نکته نیز در خور توجه میباشد که به مبلغ وجه التزام مندرج در قرارداد، به دلیل اینکه ماهیتاً یک نوع خسارت میباشد، خسارت تأخیر تأدیه تعلق نمیگیرد بدین جهت که مطالبه خسارت از خسارت امکانپذیر نیست.
در ادامه مطلب به بررسی « وجه التزام » و نحوه اعمال آن در قرارداد « مشارکت در ساخت» میپردازیم.
وجه التزام در قرارداد مشارکت در ساخت
قرارداد مشارکت در ساخت یکی از انواع عقودی است که با توجه به ماهیت سرمایه گذاری در آن، اصولا بنابر توافق و تراضی طرفین در مفاد آن، جهت اجرای تعهدات قراردادی و جلوگیری از تخطی متعاقدین خسارت قراردادی یا اصطلاحاً « وجه التزام » تعیین میگردد.
در این خصوص که در قرارداد مذکور، طرفین نسبت به چه تعهداتی وجه التزام تعیین می نمایند، کاملاً تابع اراده و توافق متعاملین میباشد اما مختصراً به بیان برخی از این موارد میپردازیم با این توضیح که در کاملترین قرارداد مشارکت در ساخت زمانبندی طراحی شده توسط طرفین و برنامه ریزی موجود در این خصوص از اهمیت بسیاری برخوردار میباشد، به همین جهت در خصوص اجرای هریک از تعهدات مطروح در این قرارداد، متعهدین میبایست موعد زمانی مقرر نسبت به آن را نیز رعایت و محفوظ نمایند.
برخی از تعهدات مندرج در قرارداد مشارکت در ساخت با تعیین شرط وجه التزام عبارتند از :
- دریافت پروانه تخریب و نوسازی توسط سازنده یا سازندگان در موعد مقرر:
چنانچه در موعد معین، مجوز مزبور دریافت نگردد وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی از متعهد (سازنده یا سازندگان) اخذ میگردد. - تحویل ملک توسط مالک یا مالکین به سازنده یا سازندگان پس از دریافت مجوز ساخت و ساز توسط سازنده در موعد مقرر جهت شروع عملیات پروژه:
چنانچه در موعد معین، ملک توسط مالکین تحویل نگردد وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی از متعهد (مالک یا مالکین) اخذ میگردد. - ممنوعیت پیشفروش واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت توسط سازنده یا سازندگان قبل از موعد مقرر:
برای مثال قبل از مرحله سفتکاری ساختمان (در این مثال سازنده اجازه پیش فروش واحدها را پس از مرحله سفت کاری دارد.) و چنانچه قبل از موعد معین، واحدها توسط سازنده به دیگران پیش فروش شود وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی با رعایت شرایطی از متعهد (سازنده یا سازندگان) اخذ میگردد. - ممنوعیت واگذاری اجرای پروژه جزئا یا کلاً به سازندهای دیگر توسط سازندگان پروژه و اجرای کامل عملیات ساخت و ساز توسط سازندهی طرف قرارداد:
چنانچه در هر مرحله از عملیات ساختمانی، ادامهی روند به شخص دیگری، توسط سازنده واگذار گردد، وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی با رعایت شرایطی از متعهد (سازنده یا سازندگان) اخذ میگردد. - استفاده از مصالح ساختمانی باکیفیت و با مشخصات مندرج در قرارداد:
چنانچه سازنده یا سازندگان براساس لیست مصالح ساختمانی برای مشارکت برای عملیات ساخت و ساز استفاده نکند؛ وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی با رعایت شرایطی از متعهد (سازنده یا سازندگان) اخذ میگردد. - بیمه نمودن ساختمان و کارگران ساختمانی توسط سازنده در موعد مقرر:
چنانچه سازنده از تعهد مزبور در موعد معین امتناع نمایند، وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی از متعهد ( سازنده یا سازندگان ) اخذ میگردد. - اتمام پروژه و تکمیل ساختمان در موعد مقرر:
چنانچه در موعد معین ساختمان و عملیات اجرایی به پایان نرسیده باشد، وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی با رعایت شرایطی از متعهد ( سازنده یا سازندگان ) اخذ میگردد. - دریافت گواهی پایانکار و صورتمجلس تفکیکی در موعد مقرر توسط سازنده:
این موارد چنانچه در موعد معین توسط سازنده دریافت نگردد، وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی از متعهد (سازنده یا سازندگان ) اخذ میگردد. - انتقال سند در قرارداد مشارکت در ساخت توسط مالک در موعد مقرر:
چنانچه در موعد معین توسط مالک منتقل نگردد، وجه التزام مقرر پس از طی مراحلی از متعهد (مالک یا مالکین) اخذ میگردد.
و مواردی دیگر که کاملا بسته به اراده و توافق متقاعدین، در صورتی که بر خلاف قوانین و شرع نباشد، با احترام به اصل حاکمیت اراده افراد و ماده 10 قانون مدنی میتوان ضمن قرارداد فی مابین تعیین نمود.
در خور توجه میباشد که در خصوص قرارداد مشارکت در ساخت نیز همانند کلیه عقود دیگر، چنانچه طرفین ضمن قرارداد و در خصوص تعهدات قراردادی اقدام به تعیین وجه التزام یا خسارت قراردادی نمایند، در صورت تخطی از اجرای تعهد توسط متعهد، این مبلغ معین در صورتی قابل مطالبه میباشد که متعهدله مستند به قرارداد فی ما بین در دادگاه طرح دعوی نماید و پس از اثبات عدم اجرای تعهد توسط متعهد و ایفاء تعهدات قراردادی خویش، صدور حکم مبنی بر پرداخت مبلغ فوق الذکر توسط متعهد را، از محکمه تقاضا نماید.
مبلغ وجه التزام معین و توسط دادگاه و مقام قضایی قابل تغییر نمیباشد و در صورت اثبات موارد فوق الذکر و با رعایت شرایطی و همچنین ضمن رعایت کلیه موارد قانونی، دادگاه اقدام به صدور پرداخت همان مبلغ معین توسط متعهد در حق متعهدُلَه می نماید.
جهت نیاز به محاسبه آنلاین مشارکت در ساخت به مقاله آن مراجعه نمایید.