انواع کاربری ملک
آوریل 17, 2023پیش فروش واحدها در قرارداد مشارکت درساخت
آوریل 27, 2023وجود تاریخ و همچنین تنظیم مدت برای اجرای تعهدات در هر قراردادی بویژه قرارداد مشارکت در ساخت دارای اهمیت است و در صورت عدم تعیین مدت در بعضی از قراردادها موجب باطل بودن آن بر طبق قانون مدنی (مشاهده قانون مشارکت در ساخت) میشود.
از آنجایی که موضوع قرارداد مشارکت در ساخت تعهد به انجام کارهایی از سوی مالک و سازنده می باشد بنابراین طبق زمانبدی قرارداد مشارکت در ساخت که برای انجام تعهدات مالک و سازنده عنوان شده سازنده و مالک مکلف به اجرای تعهدات خود در موعد مقرر می باشند.
باید در نظر گرفته شود حتماً لازم نیست که تاریخ تنظیم قرارداد با تاریخ شروع تعهدات سازنده برای قرارداد مشارکت در ساخت و شروع تعهدات مالک منطبق باشد و ممکن است شروع قرارداد مالک و سازنده مدتی بعد از تنظیم قرارداد باشد.
در نوعی از قرارداد مشارکت در ساخت که بصورت ناصحیح تنظیم شده است ممکن است شروع قرارداد را از زمان صدور پروانه ساخت تعیین کنند و این موجب عدم تعیین زمان و مدت قرارداد مشارکت در ساخت بصورت مشخص می شود زیرا زمان صدور پروانه ساخت نامشخص است و بهترین حالت این است که در قرارداد مشارکت در ساخت مهلتی پیش فرض برای شروع قرارداد و صدور پروانه ساخت معین شود.
برای نمونه: ∇
"بر طبق توافق طرفین 7 ماه مهلت اخذ پروانه ساخت برای پروژه تعیین شده است و پس از سازنده تعهد داد در مدت 16 ماه شمسی پروژه ساختمانی را تکمیل، سالم و صحیح و قابل استفاده تحویل طرف اول قرارداد یا مالک دهد و در غیر اینصورت از سازنده میتوان مطالبه ضرر و زیان نمود."
افراد ذی صلاح و با تجربه برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت هرگز تمامی تعهدات سازنده برای اجرای قرارداد را در قالب یک زمانی واحد و کلی مشخص نمیکنند؛ دلیل آن نیز مشخص است زیرا این موجب می شود اگر سازنده اقدامی برای احداث بنا انجام ندهد این موضوع تا قبل از پایان زمان کلی قرارداد مشارکت در ساخت قابل پیگیری از طریق مراجع قضایی نباشد.
به همین دلیل اکیداً توصیه میشود که برای تعیین زمان قرارداد مشارکت در ساخت علاوه بر مشخص نمودن زمان کلی برای اجرای قرارداد مشارکت در ساخت، برای انجام تمامی مراحل ساخت و ساز نیز زمانبندی تعیین شود که اگر سازنده در هر کدام از این مراحل نتوانست مطابق تعهداتش اقدام نماید، مالک نیز بتواند برای فسخ قرارداد و مطالبه خسارت روزانه برای تأخیر در انجام تعهدات سازنده، دستش باز باشد و بتواند اقدام نماید.
عواقب عدم اجرای تعهدات سازنده طبق زمانبندی در قرارداد مشارکت در ساخت
با توجه به روش تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت pdf و پیشبینیهای ضمانت اجرایی در آن مشخص میشود که چه عواقبی در انتظار سازنده در صورت عدم اجرای تعهداتش در زمانبندی معین میباشد.
ممکن در بعضی از قراردادهای فقط خسارت روزشمار تعیین گردد و در برخی نیز اشاره به ایجاد حق فسخ برای مالک شود و در بعضی از قرارداهای مشارکت در ساخت هم به خسارت روزشمار و هم ایجاد حق فسخ اشاره شود.
نمونه متن برای قسمت مدت قرارداد مشارکت در ساخت
در قرارداد نویسی با استفاده از نمونه قراردادهای چاپی مشارکت در ساخت از روش تعیین یک مدت کلی و واحد استفاده شده و برنامه زمانبندی برای مراحل ساخت پیشبینی نشده است که اقدامی اشتباه و برای مالک مخاطره آمیز است و باید اصلاح شود.
1. تعیین مدت کلی قرارداد ∇
مدت زمان شروع مشارکت و اجرای طرح از تاریخ ....................... لغایت تاریخ ............... میباشد.
2. تعیین زمان برای تخلیه ملک و مدت پروژه مشارکت در ساخت از زمان تخلیه ملک ∇
-مالک از زمان صدور پروانه به مدت ............ روز متعهد به تحویل ملک میباشد و زمان اجرای قرارداد از تاریخ تخلیه ملک به مدت ................ ماه شمسی است.
مهلت اخذ پروانه ساختمان از روز اخذ وکالت کاری ........ ماه شمسی میباشد.
3. تعیین زمان شروع و اتمام پروژه ∇
طرف دوم (سازنده) متعهد است از زمان تخلیه و تحویل کامل ملک "ضمن اخذ رسید تخلیه" از طرف مالک/مالکین حداکثر به مدت .............. ماه شمسی ملک مذکور را در ............... طبقه مسکونی و ............ طبقه پارکینگ بطور کامل طبق شرایط مندرج در قرارداد فوق ساخته و تحویل مالک/مالکین نماید.
طرف دوم (سازنده) موظف است بر حسب برنامه زمانبندی به شرح ذیل عمل کرده و پیشرفت کار را ارائه نماید.
الف- مهلت اخذ پروانه ساختمان از تاریخ اخذ وکالت کاری به مدت 4 ماه است.
ب- شروع عملیات اجرایی پروژه که مشروحاً عبارت است از تخریب بنای فعلی، گودبرداری، اجرای فونداسیون، اجرای کامل اسکلت تأیید شده شهرداری و اجرای سقف اول اسکلت بتونی 3 ماه شمسی میباشد.
ج- سفتکاری که شامل اجرای کامل سقف، اجرای کامل دیوار، تیغه چینی، اجرای کامل لوله کشی و فاضلاب و تأسیسات، اجرای کامل برق کاری و سیم کشی، اجرای چاه فاضلاب، اجرای کامل کف سازی و قیرگونی و عایقبندی می باشد در 6 ماه شمسی مهلت اجرا دارد.
د- نازک کاری که شامل (کانال کشی کولر، اجرای سقف کاذب، اجرای خاک و گچ و سفیدکاری و اجرای نسب کف اعم از داخل آپارتمان و مشاعات، اجرای کامل کاشی کای آشپرخانه و سرویسها، اجرای کامل نمای بیرونی و داخلی و نورگیر، نصب پنجرهها، نصب پلهها و اجرای کف پشت بام در 3 ماه شمسی مهلت اجرا دارد).
ت- نصبیات و رویه کاری که شامل (نصب رادیاتور، نصب و راه اندازی آسانسور، راه اندازی تأسیسات، نصب سرویس شیرآلات، نصب دربهای ورودی ساختمان و آپارتمانها و اتاقها و کمدها، نصب کابینت آشپزخانه، نقاشی کامل داخل آپارتمانها و مشاعات، کف سابی، نصب و راه اندازی کنتورهای گاز و آب و برق، نصب کامل شیشهها و در خاتمه جاروکشی و اتمام عملیات بنایی در 4 ماه شمسی مهلت اجرا دارد.
ث- طرف دوم (سازنده) حداکثر به مدت 4 ماه از تاریخ اتمام و تحویل سهم الشرکه موظف است تا پایان کار ساختمانی موضوع مشارکت را از شهرداری مربوطه اخذ و نیز اقدام به تنظیم تقسیمنامه ثبتی و تفکیک آپارتمانهای احداثی نماید. تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت را در این مقاله بخوانید.
پ- در پایان نیز سازنده موظف است طی صورت جلسهای سهم الشرکه طرف اول (مالک) را به وی تحویل دهد.