حل اختلاف قرارداد مشارکت در ساخت
نوامبر 4, 2023اجرای سقف تیرچه و بلوک
نوامبر 11, 2023صنعت ساختمان یکی از قدیمیترین و مهمترین بخشهای زیربنایی در توسعهی اقتصادی هر کشور است؛ به ویژه در ایران که افزایش زمین و ملک، نوعی وسیلهی ثروتمند شدن محسوب میشود و همین موضوع موجب افزایش معاملات زمین و مسکن شده است.
در این بین عدهی معدود و محدودی صاحب زمین میباشند که اگر قرار باشد تنها آنها حق سکونت در زمین را داشته باشند، دیگر جایی برای سایرین نخواهد بود، از سوی دیگر، مالکان زمین نیز لزوماً تخصص و یا توانایی مالی ساخت و ساز را ندارند، و بنابراین دو گروهِ صاحبان زمین و صاحبان تخصص فنی و توان مالی، درصدد همکاری و مشارکت با یکدیگر برمیآیند و از آنجا که مالک زمین، چیزی به جز زمین ندارد تا در ازای ساخت و ساز بپردازد، میپذیرد سهمی از آنچه ساخته شده است، به سازنده یا شریک تعلّق یاید.
نمونه قرارداد مشارکت در ساخت و ساز آپارتمان از جمله قراردادهای جدید میباشد و ظرف چند سال اخیر به لحاظ شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه و افزایش جمعیت و مشکلات دولت و مردم در امر تهیه مسکن، ظهور یافته است.
مفهوم قرارداد مشارکت در ساخت
قرارداد مشارکت در ساخت و ساز یکی از انواع قراردادهای ساخت و ساز است که در آن مالک زمین با شخصی دیگر (حقیقی یا حقوقی)، قرارداد منعقد مینماید تا در ازای ساختن پروژهای ساختمانی در زمین مزبور، در آنچه ساخته میشود، شریک گردد.
در این حالت قیمت زمین محاسبه و به عنوان آورده مالک آن محسوب میشود. سازنده نیز سرمایهای را برای احداث بنا منظور مینماید که آوردهی او محسوب میشود. برای اطلاعات بیشتر مقاله محاسبه آنلاین مشارکت در ساخت را بخوانید.
این سرمایه، ترکیبی از نیروی کار و تخصّص سازنده و وجه نقد است و جمع این آوردهها مجموع سرمایهگذاری را تشکیل میدهد. براساس نسبت سنجی میان آوردههای هر یک از مجموع سرمایهگذاری، سهم الشرکهی هر طرف از مشارکت در ساخت، از سازهها تعیین میشود. طرفین پس از پایان عملیات ساخت و ساز، با توافق یکدیگر، سازهها را به نسبت قدرالسهم خود تقسیم و تفکیک میکنند و برای هر واحد، سند مجزا به نام مالک آن صادر میگردد.
انواع قرارداد مشارکت در ساخت
قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز انواع گوناگونی دارند. منشاء تفاوتهایی که در نمونههای به دست آمده از این قرارداد مشاهده میشود، را از دو حیث میتوان برشمرد.
یکی از حیث موضوع ساخت و ساز و به بیان دیگر آنچه ساخته میشود؛ و دیگری از حیث متعاقدین. اغلب این تفاوتها، بعضی از آثار و شرایط قرارداد مشارکت در ساخت را نیز تحت تأثیر قرار میدهد؛ که سعی میشود در خلال بحثهای آتی بدان اشاره گردد.
انواع قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز از حیث موضوع ساخت
الف : قرارداد مشارکت در ساخت بنا
موضوع این گونه قرارداد، ساخت و ساز و احداث بنا و ساختمان - مسکونی، تجاری و ... – چه به صورت انفرادی (تک ساختمان) و چه به صورت انبوه (درقالب مجتمع سازی گسترده) میباشد. لازم به ذکر است که طرفین قرارداد بر حسب مورد، میتواند شخص حقیقی و یا حقوقی (خصوصی و عمومی) باشد.
همانطور که عنوان شد مشارکت در ساخت آپارتمان، مشارکت در ساخت تجاری، مشارکت در ساخت ویلا، مشارکت در ساخت هتل و مشارکت در ساخت در شهرهای مختلف از جمله :
مشارکت در ساخت و ساز همدان
مشارکت در ساخت و ساز اصفهان
مشارکت در ساخت و ساز شیراز و....
در انواع ساخت و ساز برای مشارکت در ساخت بنا میباشند.
ب : قرارداد واگذاری زمین به منظور انبوسازی
موضوع قرارداد واگذاری زمین برای انبوهسازی مضیقتر از قرارداد پیشین است؛ چرا که در این قرارداد که بیشتر از سوی دولت و به منظور اجرای وظایف خود در اسکان افراد جامعه انجام میگیرد، این نهاد عمومی با انعقاد قرارداد با اشخاص صاحب فن و سرمایه، اقدام به واگذاری زمین به منظور ساخت و ساز انبوه و کلان مینماید.
پ : قرارداد مشارکت در اجرای طرح آماده سازی
این قرارداد به منظور تعیین معابر، شبکهها، خیابان کشی، «به طور مستقل» از سوی مراجع ذیربط (دولت و شهرداری) در جهت اجرای وظایف خود، و برای آماده سازی زمین به منظور ساخت و ساز، به عنوان «مقدمهی اجرا»ی عملیات ساخت و ساز منعقد میگردد.
ت : قرارداد مشارکت پیمان – مدیریت
در گونهای از قرارداد مشارکت در ساخت و ساز، سازنده فقط مدیریت اجرا را به عهده میگیرد و صاحب زمین، علاوه بر زمین، هزینهها، دستمزدها و مصالح را نیز تأمین میکند.
در این نوع مشارکت، مجموعهی هادی ساخت و ساز، به عنوان حق الزحمه درصدی از مستحدثات را میبرند. این نوع «مشارکت پیمان مدیریت» نام دارد. درصدی از رقم کل هزینههای اجرا و دستمزدها را مدیریت پیمان دریافت میکند.
انواع قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز از حیث متعاقدین
قراردادهای مشارکت در ساخت را اشخاص حقیقی و حقوقی منعقد میکنند. شخص حقوقی طرف قرارداد به نوبهی خود ممکن است خصوصی و یا عمومی باشد.
از این رو این مطلب در سه دستهی زیر ارائه میگردد :
اشخاص حقیقی
چند سالی است که در پی افزایش جمعیت انسانی و فزونی ارزش زمین، افراد صاحب زمین بنا به مقاصد انتفاعی و شخصی، به دلیل نداشتن سرمایهی کافی برای ساخت و ساز، اقدام به انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت و ساز با اشخاص بهرهمند از سرمایه و فن مینمایند. شریک نیز به نوبهی خود، میتواند از اشخاص حقیقی باشد.
اشخاص حقوقی حقوق خصوصی
- شرکتهای خصوصی
به منظور فعالیت در عرصهی ساخت و ساز و به لحاظ پرمنفعت بودن این عرصه، شرکتهایی ایجاد گردیدهاند که به عنوان پیمانکار در قراردادهای پیمانکاری وارد میشوند و ساخت پروژه را بر عهده میگیرند.
- موقوفات
موقوفات، دستهای از اموال هستند که از جریان داد و ستد و معاملات، خارج و به هدف نیک تخصیص داده شدهاند و دارای شخصیت حقوقی هستند.
متولی یا سازمان اوقاف و امور خیریه در جهت حفظ و ادارهی موقوفه و صرف منافع بر طبق وقفنامه، به نمایندگی از موقوفه اقدام مینمایند و اعمال حقوقی لازم را انجام میدهند.
مادهی 3 قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امور خیریه مصوب 1363 در این زمینه مقرّر میدارد : « هر موقوفه دارای شخصیت حقوقی است و متولی یا سازمان حسب مورد، نمایندهی او میباشد.»
در مواردی، زمینی که قرار است بر روی آن عملیات ساخت و ساز انجام شود، وقفی است؛ و اگر این عملیات به موجب قرارداد مشارکت در ساخت باشد، باید دید، با توجه به وقفی بودن عرصه، انعقاد این قرارداد به چه نحو خواهد بود.
به منظور کمک و تسریع در عمران، احیا، توسعه، بازسازی و مرمّت موقوفات سراسر کشور و به دلیل قرار گرفتن سازمان اوقاف و امور خیریه در چهارچوب اداری به طور مجزّا، «مؤسسهی صندوق عمران موقوفات کشور» در تاریخ 1364/8/8 تحت شمارۀ 2983 در ادارهی ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری تهران و برای مدت نامحدود به ثبت رسیده است.
صندوق مزبور، نسبت به زمینی که ادارهی اوقاف تعیین میکند، به بستن قرارداد مشارکت در ساخت و ساز با سازنده (به عنوان شریک) اقدام مینماید.
- بانکها
بانکها (به ویژه بانک مسکن) قرارداد مشارکت مدنی تنظیم میکند و در ازای اعطای تسهیلات، برای خود، سهم الشرکه در نظر میگیرد. در واقع بانک اقدام به مشارکت صوری میکند. به این شکل که : بانک به مالک زمین تسهیلات میدهد تا وی ساخت و ساز نماید.
قرارداد مشارکت مدنی (واقعی) بانک مسکن با اشخاص حقیقی / حقوقی برای احداث مجتمع مسکونی / واحد مسکونی انفرادی بر حسب وضعیت ملکی زمین، در سه نوع زیر منعقد میگردد:
- در زمین «ملکی» میان شریک (مالک زمین) و بانک؛
- در زمین «واگذاری» میان شریک، راهن زمین واگذاری و بانک؛
- در زمین استیجاری-موقوفه ما بین شریک (مستأجرعرصه با اخذ مجوز و موافقت سازمان / موقوفه) و بانک
در قرارداد مشارکت در ساخت با اشخاص حقوقی حقوق خصوصی چه مواردی لحاظ میگردد؟
- مدیریت اجرا و تکمیل موضوع مشارکت در ساخت با شریک است.
- بانک بخشی از سرمایهی ساخت و ساز را در ازای سهم الشرکهی معین در حساب مشترک مشارکت تأمین میکند که توسط شریک به منظور اجرای عملیات ساخت و ساز، تحت شرایطی به صورت مرحله به مرحله از آن برداشت میشود.
- سهم الشرکهی بانک در ساختمان و اعیانی احداثی، بر اساس نظریهی ارزیاب بانک و نسبت به سهم بانک در زمان انعقاد قرارداد تعیین میگردد.
- تغییر سهم الشرکه بر حسب اصلاح پروانهی ساختمانی و افزایش مساحت زیربنای مشارکت از طریق قرارداد متمم صورت میپذیرد.
- تمام زمین و ساخت و سازها (ششدانگ غیرمنقول) تا انجام کلیهی تعهدات موضوع قرارداد، در رهن بانک قرار میگیرد.
- پس از اتمام پروژه، بانک میتواند سهم خود را به صورت نقد و اقساط، به شریک واگذار نماید.
- در صورتی که مالک نتواند نسبت به تصفیهی تمامی طلب بانک اقدام نماید، بانک این اختیار و وکالت را دارد که ملک را بفروشد و طلب خود را بردارد.
نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت را در این مقاله بخوانید.
اشخاص حقوقی حقوق عمومی
- دولت (سازمان مسکن و شهرسازی)
قراردادهای مشارکت در ساخت، از سال 1372 با پیشنهاد دولت وقت، در سازمان مسکن و شهرسازی باب شد.
بر همین اساس، سازمان مسکن و شهرسازی، در ابتدا زمینی را جهت اجرای پروژهی ساخت و ساز مشخص میکند. سپس در صورتی که مدیریت املاک سازمان، زمین را بلامعارض معرفی نمود، پس از مراحل شهرسازی در خصوص ضوابط سطح اشغال و تراکم پلاک مورد نظر، برای تعیین شریک، بعد از اخذ مجوز از هیأت (سازمان)، اقدام به انتشار آگهی میکند.
در آگهی، از متقاضی شراکت درخواست میشود که قیمت زمین و ساخت پیشنهادی خود را بر روی پلاک مزبور، و هم چنین واجدین توان فنی و سرمایهگذاری را اعلام نماید.
پس از بررسی پیشنهادهای واصله در کمیسیونهای مربوط، شخص یا شرکتی که بیشترین و بالاترین درصد را برای قدرالسهم سازمان پیشنهاد کند، برندهی مناقصه و طرف قرارداد مشارکت در ساخت و ساز است.
سازمان مسکن و شهرسازی، قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز خود را براساس شرایط عمومی پیمان منعقد مینماید.
در تنظیم قراردادهای مشارکتی، بحث اصلی، آوردهی طرفین است. آوردهی سازمان تنها زمین است. به همین جهت، اگر شریک در جریان اجرای پروژه، سازمان آوردهی جدیدی نخواهد داشت و شریک با هزینهی خود پروژه را ادامه میدهد و در اصلاحیهی قرارداد، بر قدرالسهم شریک افزوده میشود.
قیمت زمین و ساخت در زمان انعقاد قرارداد، طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری جداگانه تعیین میشود، که به ترتیب، آوردهی سازمان و شریک محسوب میگردد.
پس از تعیین قدرالسهم، سازمان بر اساس نمونه قراردادهای ابداعی از سوی سازمان ملی زمین و مسکن - که جزء اسناد و مدارک مناقصه است – جهت «مبادلهی قرارداد» اقدام مینماید. شریک پس از تهیهی طرح معماری سازه و تأسیسات و تصویب در کمیسیونهای مربوطه، و اخذ پروانه، عملیات اجرایی را آغاز میکند و سازمان بر پروژه نظارت عالیه دارد.
پس از 20 الی 40 درصد پیشرفت فیزیکی، شریک از سازمان تقاضای اصلاح قدرالسهم مشارکت میکند؛ که در کمسیون مربوطه، پس از قرعه کشی، سهم طرفین تعیین میشود. افزایش قدرالسهم سازمان حتی بدون آوردهی جدید نیز امکان پذیر است. به این ترتیب که امتیازاتی که بر شرایط به زمین تعلق میگیرد، همچون امکان احداث واحد و طبقات بیشتر و ...، به سود سازمان و آوردهی سازمان تلقی میگردد. در این مرحله، شریک مجاز است نسبت به واحدهای خود تصمیم بگیرد و جهت انتشار آگهی و پیش فروش واحدها لازم است از سازمان مجوز اخذ نماید.
در جریان پروژه، شریک ممکن است اقدام به اخذ وام نماید و از آنجا که سند ملک به نام سازمان است، در طرحهای مشارکتی، ضمانتنامهای به میزان قیمت زمین، از شریک میگیرد؛ پس از آن، نامهای به بانک میفرستد، و موافقت خود را با رهن ملک اعلام میکند.
پروژه که به مرحلهی پیشرفت فیزیکی 60 تا 70 درصدی رسید، مهندس ناظر پروژه در سازمان، به واحد مسکن، این امر را گزارش میکند و در این راستا، جلسهای جهت اصلاح سهم الشرکه و تعیین و تفکیک آن تشکیل میگردد.
پس از تفکیک واحدها از راه توافق یا قرعه، برای هر واحد، سند جدا تنظیم میشود.
در صورت ایجاد تغییرات در زمین و زیربنا پس از پایان کار و قبل از صدور سند بر اساس صورت مجلس تفکیکی، صورت جلسهی قدرالسهم نهایی و اصلاحیهی نهایی قرارداد، تنظیم میشود.
در نهایت پس از ایفای همهی تعهدات شریک، سازمان نسبت به مجوز صدور سند به شریک اقدام میکند.
- شهرداری (سازمان سرمایهگذاری و مدیریت پروژههای مشارکتی)
قراردادهای مشارکت در ساخت که شهرداری منعقد میکند، در راستای انجام پروژههایی است که از وظایف این نهاد به شمار میرود.
از جمله پروژهای ساخت ساخت پارکینگ عمومی (به ویژه در مرکز شهر)، پروژههای عمرانی و شهری شهرداری و پروژههای گردشگری و تفریحی (پارک، فضای سبز و ...).
شهرداری به منظور اجرای این پروژهها، آگهی مناقصه منتشر میکند و با شرکتی که بالاترین سهم را به شهرداری پیشنهاد دهد، به عنوان شریک خود، قرارداد مشارکت در ساخت و ساز منعقد مینماید.
لازم است شریک، توانایی نقدی حداقل 30% هزینهی پروژه را داشته باشد.
برای نمونه در یک پروژهی ساخت پارکینگ عمومی در مرکز شهر، که معمولاً با ساخت واحدهای تجاری در طبقات فوقانی پارکینگ همراه است، هنگام تقسیم سهم هر یک از طرفین از واحدها، شهرداری ابتدا کلیهی پارکینگها را برمیدارد و در صورت استحقاق سهم بیشتر به تناسب آورده، از واحدهای تجاری تملک مینماید.
تفاوتی که آوردهی شهرداری با آوردهی سایر مالکین زمین (اعم از دولت و اشخاص خصوصی) دارد، این است که علاوه بر زمین، هزینهی کلیه مجوزها نیز جزء آوردهی شهرداری محسوب میگردد.
عقد قرارداد و تعیین قدرالسهم قراردادهای مشارکتی به عهدهی سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری میباشد.
جهت آموزش مشارکت در ساخت با ما در ارتباط باشید.