مدت قرارداد مشارکت در ساخت
آوریل 26, 2023تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت + ویدیو
آوریل 30, 2023موضوع پیش فروش واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت از مسائل بحث برانگیز میباشد و بخشی از دعاوی مربوط به اینگونه قراردادها مربوط به همین قضیه است.
مثلاً سازنده در طی مدت قرارداد و انجام عملیات احداث ساختمان، حق پیش فروش را نداشته اما با این وجود برخی سازندهها اقدام به پیش فروش بعضی یا تمام واحدهای سهم خود بدون اطلاع مالک مینماید؛ که در چنین شرایطی عواقب پیشفروش سازنده بدون اطلاع مالک این است برخی از مالکین نیز بعد از متوجه شدن از انجام چنین معاملهای در صدد ابطال قراردادهای پیش فروش یا حتی فسخ قرارداد مشارکت در ساخت و استرداد واحدهای فروخته شده برمیآیند.
در برخی از قراردادها هیچ شرطی در خصوص فروش یا پیش فروش واحدها پیش بینی نشده است و در برخی قراردادهای مشارکت در ساخت چنین اجازهای داده نشده است که خود به دو صورت هستند یک سری به صراحت و بدون قید و شرط اجازه فروش یا پیش فروش کلیه واحدها را به دو طرف قرارداد دادهاند و در یک سری از قراردادها محدودیتهایی را لحاظ کردهاند.
برای مثال در ادامه برخی نمونه قرارداد مشارکت در ساخت که هر کدام شرایط خاص پیش فروش واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت را به شیوه خود دارند، بررسی می کنیم:
متن نمونه برای پیش فروش واحدها در قرارداد مشارکت در ساخت
نمونه اول : ∇
- فروش یا پیش فروش سهم الشرکه که از سوی شریک (سازنده) با توافق طرف مقابل (مالک) و قبل از افراز سهم الشرکه امکانپذیر خواهد بود.
نمونه دوم : ∇
- مجری (سازنده) بدون موافقت مالک حق واگذاری و انتقال موضوع قرارداد را به غیر تحت هیچ یک از عناوین حقوقی از قبیل صلح، وکالت، بیع، مشارکت، نمایندگی و غیره نخواهد داشت.
نمونه سوم: ∇
- طرفین قرارداد حق پیش فروش واحدهای در دست ساخت خود را نسبت به سهم الشرکه خود با شریط ذیل دارند:
- طرفین بیش از 50% از سهم الشرکه خود را نمیتوانند پیش فروش کنند.
- کلیه مبایعه نامهها یا قراردادهای پیش فروش باید به تأیید و امضای داور مرضی الطرفین رسیده و از شرایط فروش و واحدهای فروخته شده آگاه گردد.
- مبایعه نامههای امضا شده توسط صرفاً یکی از طرفین قرارداد مشارکت در ساخت فاقد اعتبار است و در زمان پیش فروش هر دو طرف (سازنده و مالک) می بایست ذیل مبایعه نامه یا قرارداد پیش فروش را امضاء نمایند.
- طرف اول (مالک) هیچگونه تعهدی نسبت به تکمیل آپارتمان پیش فروش شده توسط سازنده و نیز تعهدی در مقابل خریدار یا پیش خریدار ندارد.
نمونه چهارم : ∇
- سازنده مجاز است پس از تنظیم صورت جلسه تقسیم واحدها با اطلاع و اخذ موافقت قبلی مالک، نسبت به پیش فروش تعدادی از واحدهای متعلق به خود بر اساس صورت جلسه تقسیم واحد به نسبت درصد پیشرفت فیزیکی و ریالی پروژه که توسط ناظر / مالک تأیید میگردد اقدام نماید.
ضمناً سازنده در صورت رعایت شرایط فوق، موظف است خریدار یا پیش خریدار را از مفاد قرارداد مشارکت در ساخت حاضر مطلع و متعهد نماید.
تبصره: عدم رعایت مفاد این بند موجب باطل بودن مبایعه نامه یا قرارداد پیش فروش خواهد بود و عواقب آن بر عهده سازنده است و مالک هیچگونه مسئولیتی در مقابل اشخاص ثالث ندارد.
چند نکته مهم در مورد پیش فروش واحدها در مشارکت در ساخت
نکته 1 : تا زمانی که پروژه تکمیل و تحویل داده نشده است نباید مالکین اجازه پیش فروش همه واحدهای سهم سازنده را بدهند چون اگر سازنده همه واحدهای خود را پیش فروش نماید و پروژه را تکمیل نکند مالکین نمیتوانند برای جبران ضرر و زیان وارد شده به خود، واحدهای متعلق به سازنده را از طریق تأمین خواسته توقیف نمایند.
نکته 2 : در برخی پروندههای حقوقی وقتی سازنده اجازه پیش فروش واحدهای سهم خود را داشته باشد، ممکن است پروژه با خطر کلاهبرداری و فروش مال غیر مواجه شود یعنی یک واحد به چند نفر پیش فروش شود بدون اینکه مالک یا سایر پیش خریداران از این موضوع باخبر یا آگاه شوند.
نکته 3 : حتی به نظر میرسد نصب کردن تابلویی در جلوی ساختمان با این مضمون که واحدهای این پروژه تا زمان تشکیل بنا و تحویل آن قابل پیش فروش نمی باشد، می تواند تضمین مناسبی برای مالک یا مالکین باشد تا خریدارانی که قصد پیش خرید دارند نیز از آن مطلع شوند.
نکته 4 : اگر در قرارداد مشارکت در ساخت در خصوص اجازه یا عدم اجازه پیش فروش واحدها شرطی به میان نیامده باشد، مطابق قواعد عام قانون مدنی از جمله مواد 10 و 30 آن قانون، هر یک از طرفین حق فروش یا پیش فروش سهم الشرکه یا واحدهای خود را دارند.
نکته 5 : با توجه به تأخیرات احتمالی که صدور سند و انتقال آن ممکن است و در قالب قرارداد مشارکت در ساخت به وجود آید، لذا اگر یکی از طرفین (مالک یا سازنده) قصد فروش یا پیش فروش سهم خود را دارند نباید برای تنظیم سند رسمی آن، مدت کوتاهی را تعیین کند.
یا باید مدت نسبتاً مناسب را بعد از مدت احتمالی اتمام پروژه تعیین کند و یا شرط کنند که هر زمان سازنده عملیات ساختمانی را به اتمام رساند و سندهای تفکیکی و مجزای واحدها و پایان کار آماده شد، ظرف یکماه، فروشنده یا پیش فروشنده مکلف به تنظیم سند است و الا باید بصورت روزانه خسارت پرداخت نماید.
اگر مالک تعدادی از واحدهای سهم خود را به هر علتی فروخته است و مدت مشخصی را برای تنظیم سند تعیین نموده اما سازنده نتوانسته است به تعهدش در مقابل مالک عمل کند، و در مقابل پیش خریدار گواهی عدم حضور مالک (پیش فروشنده) را دریافت کرده و علیه او، اقدام به اقامه دعوای مطالبه خسارت نموده است و دادگاه نیز به نفع او رای داده زیرا عدم تعهد سازنده ارتباطی با مفاد تعهدات میان فروشنده و خریدار ندارد مگر اینکه در قرارداد شرط میشد که تنظیم سند منوط به تحویل واحدها و صدور سند آنها است.