لیست متریال در قرارداد مشارکت در ساخت + PDF
فوریه 22, 2023انتقال سند در مشارکت ساخت از مالک به سازنده چگونه است؟
فوریه 28, 2023در بیشتر کشورهای جهان تقریباً تولید مسکن به لحاظ هزینههای هنگفت معضلی بزرگ محسوب میشود. از طرفی نیز با افزایش امید زندگی بشر و بالا رفتن نرخ رشد جمعیت به نحوی بی سابقه، دولتها با مشکلات جدی برای برآوردن نیازهای مردم خود مواجه شده اند. در این بین عده معدود و محدودی صاحب زمین هستند و اگر قرار باشد تنها آنها حق سکونت داشته باشند دیگر جایی برای سایرین نخواهد ماند.
از سوی دیگر نیز همۀ مالکین زمین لزوماً تخصص و یا توانایی مالی ساخت و ساز را ندارند. بنابراین دو گروهِ صاحبان زمین و صاحبان فنی و توان مالی، درصدد همکاری و مشارکت با یکدیگر برمیآیند و از آنجا که مالکین زمین، چیزی به جز زمین ندارند تا در ازای ساخت و ساز بپردازند، می پذیرند سهمی از آنچه ساخته شده است به سازنده تعلق یابد.
یکی از ویژگیهای عصر حاضر، ظهور قراردادهای جدید میباشد که برای نیازهایی که در دورههای گذشته وجود نداشته یا مورد توجه نبوده، پدید آمده است. قرارداد مشارکت در ساخت نیز از انواع قراردادهای جدید می باشد و ظرف چند سال اخیر به لحاظ شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه و افزایش جمعیت و مشکلات دولت و مردم در امر تهیه مسکن ظهور یافته است.
قرارداد مشارکت در ساخت بین مالکین و سازندهها منعقد میشود و آوردۀ مالک، زمین و آوردۀ سازنده هزینه ساخت و دانش فنی او می باشد که حاصل این قرارداد ساختمان جدیدالحداثی است که با توجه به میزان آوردهی هر یک از طرفین قرارداد، دور طرف قراراداد یعنی مالک و سازنده صاحب درصدی از بنای جدید می شوند که اصلاحاً درصد مشارکت در ساخت عنوان میشود.
سهم الشرکه در قرارداد مشارکت در ساخت
در ازای اختصاص حصّه (آورده) به مشارکت، هر یک از طرفین قرارداد مشارکت در ساخت و ساز، متناسب با آوردۀ خود دارای حقّی می شوند که به "سهم الشرکه" یا قدرالسهم مشارکت در ساخت تعبیر میشود. تخصیص قدرالسهم، به ارزش مشارکت هر شریک بستگی دارد. میان سهم الشرکهی طرفین با آوردهی ایشان، رابطهی همبستگی مثبت وجود دارد.
بدین مفهوم که به هر میزان که آوردهی هر طرف افزایش یا کاهش یابد بر سهم الشرکه او نیز افزوده یا از آن کاسته می شود. به همین ترتیب رابطه میان آورده و سهم الشرکهی هر یک از طرفین با دیگری همبستگی منفی وجود دارد یعنی هر چه برآوردۀ و به تبع آن سهم الشرکهی شریک افزوده شود از آورده و به تبع آن سهم الشرکهی مالک زمین کاسته می شود و برعکس.
محاسبه درصد مشارکت در ساخت مالک
پس از برآورد ارزش زمین (عین یا منفعت)، و همچنین ارزش کلّ سرمایه گذاری( مجموع ارزش زمین و ارزش هزینههای ساخت و ساز)، نسبت این دو ارزش با یکدیگر سنجیده میشود و به عنوان قدرالسهم یا سهم الشرکهی آورندهی زمین به شمار میرود. فرمول محاسبه مشارکت در ساخت برای مالک را زیر می توانید مشاهده نمایید:
درصد مشارکت در ساخت مالک = 100* (مجموع سرمایهگذاری / آوردهی مالک زمین)
چنانچه در مشارکت در ساخت مجموع آوردهها را 100 فرض کنیم؛ و نسبت آوردهی زمین به آن، 60 باشد ( یعنی 60% مجموع آوردهها را ارزش زمین تشکیل دهد)؛ به همین نسبت قدرالسهم مالک زمین از سازهها (آنچه ساخته می شود)، 60% خواهد بود. بدین ترتیب، مالک عین زمین، پس از انجام ساخت و ساز، 60% از عرصه و اعیانی و مالک منافع زمین را مالک میشود.
بطور مثال:
ارزش زمین : 8,000,000,000 میلیارد
کل هزینه های ساخت و ساز : 5,300,000,000 میلیارد
طبق فرمول مشارکت در ساخت ∇
%60 = 100 * (8/13.3)
یعنی قدرالسهم مالک حدوداً 60 درصد از سازه جدید میباشد که البته با پرداخت مبلغ بلاعوض از این درصد قدری کاسته و به درصد سازنده اضافه میشود.
وضعیت خاص زمین وقفی در قرارداد مشارکت در ساخت
در خصوص زمین وقفی دو حالت را باید از یکدیگر تفکیک نمود؛ حالت اول؛ در جایی است که خود متوّلی موقوفه (ادارۀ اوقاف و امور خیریه) به عنوان طرف قرارداد مشارکت در ساخت با شریک (سازنده) مشارکت میکند و بدین ترتیب کل زمین و طبق مثال قبل 60% از اعیانی را میبرد.
لازم به ذکر است که متولی موقوفه، مالک زمین و سهم اعیانی نیست؛ بلکه مالکیت به شخص حقوقی "موقوفه" تعلق دارد.
حالت دوم زمانیست که مستأجر موقوفه با کسب مجوّز از متولّی، اقدام به انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت مینماید، که در این صورت مستأجر مالک 60% اعیانی میشود. (مشاهده قوانین مشارکت در ساخت)
محاسبه درصد مشارکت در ساخت سازنده
برای تعیین قدرالسهم شریک از سازهها، به همان ترتیب تعیین سهم الشرکهی مالک عمل میشود؛ یعنی آوردهی شریک به مجموع آوردهها نسبت سنجی می شود و به همان نسبت سهم الشرکهی او از کلّ ساخت و ساز مشخّص میشود:
درصد مشارکت در ساخت سازنده = 100* (مجموع سرمایهگذاری / آوردهی شریک)
در نتیجه بنا بر مثال فوق، سهم الشرکهی شریک، 40% می باشد. چنانچه آورندهی زمین مالک آن باشد؛ شریک نیز نسبت به %40 زمین علاوه بر 40% اعیانی مالکیت مییابد؛ در غیر اینصورت اگر آورندۀ منافع زمین باشد – بطور مثال در ازای پرداخت مال الاجاره (یا پذیرهی زمین وقفی) - سازنده نیز صاحب 40% منافع زمین می شود.
مبلغ بلاعوض در قرارداد مشارکت در ساخت چیست و چگونه محاسبه می شود؟
در قرارداد مشارکت در ساخت زمانیکه قرار می شود مالک ملک خود را برای ساخت و ساز به سازنده تحویل دهد اگر این ملک محل سکونتش بوده است بنابراین نیاز به محل سکونت جدید دارد و همچنین مبلغی برای رهن محل سکونت جدید که اصولاً این مبلغ تحت عنوان مبلغ بلاعوض در قرارداد مشارکت در ساخت از طرف سازنده یا شریک به مالک پرداخت می شود.
مبلغ بلاعوض برای ایجاد تعادل در قرارداد مشارکت در ساخت می باشد و این حس مثبت را به مالک در زمان تحویل ملک خود به سازنده می دهد که در این قرارداد منافع مثبتی داشته است.
مبلغ بلاعوض قرارداد مشارکت در ساخت طبق فرمولی محاسبه میشود که در نهایت آوردههای مالک و سازنده با یکدیگر در کفههای مساوی ترازو قرار گیرند.
(ارزش زمین+کل هزینه ساخت) × ( درصد سهم مالک از سازه جدید ) - ارزش زمین= مبلغ بلاعوض در قرارداد مشارکت در ساخت
پیشنهاد میشود مقاله محاسبه آنلاین مشارکت در ساخت را نیز مطالعه نمایید.