درصد مشارکت در ساخت
فوریه 26, 2023اصطلاحات تخصصی در قرارداد مشارکت در ساخت
مارس 11, 2023علت مرحلهای بودن انتقال سند در قرارداد مشارکت در ساخت
ماده هشتم از قرارداد مشارکت در ساخت به کیفیت انتقال سند اختصاص دارد؛ مهمترین بند قرارداد مشارکت در ساخت در این ماده ذکر شده است که با توجه به اهمیت آن سعی میشود به طور تفضیل توضیحات جامع و کامل داده شود که عموم خوانندگان متوجه اهمیت موضوع شوند.
سرمایهگذار یا سازنده ملک، سرمایه و هزینه ساخت پروژه را در طول مدت زمان حداقل یک سال تا چندین سال وارد پروژه میکند و این سرمایه بصورت یکجا در پروژه کاری تزریق نمیشود لذا بایستی به نسبت خرج کرد سازنده در فواصل زمانی مختلف سند مالکیت نیز به نام سازنده منتقل گردد تا ایشان نیز با قوت قلب بیشتری هرچه سریعتر مأموریت خود را در ساخت صحیح و اصولی پروژه به انجام رساند.
برای دانلود نمونه قرارداد مشارکت در ساخت pdf و word لینکهای زیر را کلیک نمایید:
مرحله اول انتقال قدرالسهم به نام سازنده
بند اول: زمان انتقال مرحله اول سند مالکیت از مالک به سازنده
مالک موظف میشود که نسبت به واگذاری قطعی و رسمی سهم سازنده از پلاک ثبتی ملک موضوع قرارداد و مستحدثات آن با تمامی توابع و لواحق و منصوبات موجود بنام سازنده در یکی از دفاتر اسناد رسمی در سه مرحله (هر مرحله یک سوم سهم) بنحو زیر اقدام کند:
مرحله اول: با توجه به اینکه حدود یک سوم از هزینه سازنده در مرحله پرداخت مبالغ بلاعوض و اخذ جواز ساخت پرداخت میشود لذا پس از انجام اقدامات اداری، قانونی و اخذ جواز ساختمان و پرداخت مجموع مبالغ بلاعوض، معمولاً یک سوم سهم ایشان به نام ایشان انتقال داده میشود.
بند دوم: علت انتقال و توجیه عقلانی آن
بعضاً دیده شده است که برخی از مالکین پافشاری میکنند که این انتقال یک سوم سهم مرحله اول کمی به تأخیر بیافتد لذا توجه شما مالکین عزیز که این دغدغه را به علل مختلفی دارید به نکته ای جلب می نمایم که خواندن آن خالی از لطف نمیباشد.
نکتۀ حائز اهمیت این است که مالک ملک کلنگی بایستی خود را بجای سازنده قرار دهد؛ بدین توضیح که سازنده برای یک ملک مثلاً حدود هشتصد متری در منطقه یک شهرداری تهران برای اخذ جواز و شش طبقه مسکونی مثلاً حدود یک میلیارد و پانصد میلیون تومان هزینه پرداخت کرده است و علاوه بر آن نیز مثلاً مبلغی حدود یک میلیارد و پانصد میلیون تومان به مالک یا مالکین مبلغ بلاعوض را پرداخت نموده؛ حال به نظر مالک محترم، آیا سازنده بعد از پرداخت مبلغی حدود سه میلیارد تومان مستحق نیست که برای انگیزه بیشتر و دلخوشی وی برای ادامه کار یک سوم از سهم او را رسماً به او انتقال داده شود؟
آیا شما در هر شغل و مقامی که هستید در معاملات روزمره خود چنین انتظاری از طرف مقابل ندارید که در مقابل زحمت و هزینهای که می کنید اجرت یا حق الزحمهای را برای شما در نظر بگیرد؟
مطمئناً پاسخ شما مثبت است، پس بیایید با نگاه منطقی به این موضوع بنگریم و توجیحاتی که هیچ پایه و اساس و منطق و قانونی ندارند را برای رد این مسأله نیاوریم.
بند سوم: راهکاری برای افکار غیرمنطقی
البته راه حل دیگری نیز برای این دسته از مالکین وجود دارد و آن این است که بجای اینکه یک سوم از سهم سازنده را به نام او رسماً انتقال دهند دایره انتقال را بزرگتر نمایند یعنی بجای سه مرحله انتقال سند آنرا به چهار مرحله افزایش دهیم و برای مرحله اول انتقال سند مثلاً یک چهارم از سهم او را به نام سازنده رسماً انتقال دهیم.
بند چهارم: توجیه قانونی تصرف سازنده و عدم مالکیت او
مورد دیگری که در موارد نادری از موجبات اختلاف بین مالک و سازنده میشود این است که مالک ادعا می کند که چون ملک من در اختیار سازنده قرار می گیرد من هیچ گونه سندی را رسماً تا تحویل آپارتمان نوساز به نام سازنده نمیکنم چرا که ملک من در تصرف و اختیار اوست.
لذا در توضیح این مطلب نیز میتوان به ماده 35 قانون مدنی اشاره کرد که به شکل بسیار زیبایی فصل خطاب کرده: "تصرف به عنوان مالکیت، دلیل مالکیت است، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود."
مقصود از واژه "دلیل" در این ماده "اماره" است؛ یعنی اوضاع و احوالی که به حکم قانون دلالت بر مالکیت میکند و هرگاه دلیلی بر خلاف آن موجود باشد از اعتبار میافتد.
دلیل ما سند مالکیت ماست و اثبات خلاف مالکیت سازنده نیز کار بسیار سهل و آسانی است و با ارائه اسناد مالکیت این مهم به اثبات میرسد و همچنین نیز در ماده 36 همان قانون برای تأکید بیشتر عنوان شده است که : "تصرفی که ثابت شود ناشی از سبب مملک یا ناقل قانونی نبوده معتبر نخواهد بود."
بنابراین از این بابت نیز جای هیچ نگرانی برای مالک نخواهد بود.
تصرفی دلیل مالکیت تلقی میشود که دارای دو رکن زیر باشد:
رکن مادی : عبارت است از تسلط مادی بر مال و انجام اعمال مادی (مانند خراب کردن و تعمیرخانه) یا اعمال حقوقی مانند بیع نسبت به آن.
رکن معنوی: عبارت است از تصور دارا بودن حق مالکیت و قصد شخص به اینکه مانند مالک رفتار نماید.
بنابراین، تصرف سازنده، مستأجر، ولی و وکیل ملکی که مال غیر را در تصرف دارند و از طرف او اعمال مادی یا حقوقی نسبت به او انجام میدهند فاقد رکن معنوی تصرف است و بدین جهت دلیل مالکیت متصرف نیست لیکن مالک ملک کلنگی، موجر، مولی علیه و موکل میتوانند به تصرف مستأجر، ولی و وکیل برای اثبات مالکیت خود استناد کنند.
مرحله دوم انتقال قدرالسهم به سازنده
مرحله دوم انتقال سند مالکیت از مالک به سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
مرحله دوم از انتقال سند: پس از پایان سفت کاری و تیغه چینی ساختمان یک سوم سهم.
توصیه موکد میشود که در مورد این مرحله از انتقال سند (پایان سفتکاری) به تفضیل توضیحاتی داده شود که به طور دقیق مشخص شود منظور از پایان سفت کاری کدام مرحله است.
آیا منظور اتمام آجرچینی است؟ آیا منظور اتمام سقف هاست؟ آیا منظور ابتدای گچکاری است؟ یا اینکه منظور از پایان سفتکاری اتمام تمام زیرسازی هاست؟
مرحله سوم انتقال دانگ از مالک به سازنده
مرحله سوم : در پایان نازککاری و همزمان با تحویل کلید آپارتمان نوساز، یک سوم سهم.
در این روش مالک و سازنده هر کدام سه فقره چک در وجه یکدیگر صادر مینماید و همزمان با انتقال سهمها، در هر مرحله، یک فقره از چکها با طرف دیگر مسترد میشود که به نظر نگارنده لزومی به تبادل این چکها نیست چرا که قرارداد نویسی ما آنقدر محکم است و ضرر و زیانهایی پیش بینی شده است که هیچ یک از طرفین جرأت خطا ندارند.
از بابت اینکه مالک و سازنده استرسی بابت هرگونه سوء استفاده از این چکها نداشته باشند نیز توجه شود که نحوه صدور و نگهداری چکها نیز باید به توافق برسد که یا در دفتر کارشناس مشارکت در ساخت یا نزد داور و یا نزد خود یکدیگر به رسم امانت به هر یک از ایشان تحویل داده میشود.
قید کلمه امانت و شماره قرارداد در متن چک آثار حقوقی دارد (رجوع شود به قانون صدور چک و قانون مجازات اسلامی مبحث خیانت در امانت) که جای بحث در این مقوله نیست.
تعداد مراحل انتقال سند نیز با تفاهم مالک و سازنده قابل افزایش میباشد.
روش نادرست انتقال قدرالسهم
در این روش طبق توافق طرفین، مالکین در سه یا چهار مرحله مساوی و به ترتیب مقدار تعیین شده را به نام سازنده نموده و به شرح ذیل عمل مینمایند:
پس از اخذ جواز توسط سازنده و پرداخت مبلغ بلاعوض یا حق سکنی به هر یک از مالکین، کلیه مالکین کل سهم سازنده را در یک مرحله به نام سازنده کرده و در مقابل از سازنده تعداد سه یا چهار فقره چک با مبالغ مساوی معادل 40 یا 50 یا 60 درصد ارزش زمین به انضمام 4 فقره وکالت بلاعزل از سوی سازنده به مالکین (هر یک از وکالتنامهها شامل......دهم دانگ زمین و جمعاً معادل سهم سازنده) دریافت خواهند نمود.
هر یک از چکها و وکالتنامهی مأخوذه در پایان هر یک از مراحل ذیل و حداکثر ظرف مدت یک هفته به سازنده عودت و باطل میشود.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد همچنین می توانید مقاله کمیسیون مشارکت در ساخت را نیز مطالعه بفرمایید.