نکات حقوقی قرارداد مشارکت در ساخت
سپتامبر 17, 2023چک تضمین مشارکت در ساخت
سپتامبر 25, 2023همانطور که میدانید قرارداد و یا عقد یک عمل حقوقی است که اشخاص تحت عنوان و توسط این عقود تعهداتی را در عالم اعتبار نسبت به شخص دیگر بر عهده میگیرند.
در واقع در کلیه قراردادهایی که منعقد میشود افراد نسبت به یکدیگر دارای تعهداتی میشوند که ملزم به رعایت و انجام آن میباشند. تفاوتی ندارد که آن عقد لازم باشد یا جایز، عهدی باشد یا تملیکی، معوض باشد یا رایگان، معین باشد یا غیر معین، مستمر باشد یا آنی و .......... . زیرا در کلیه عقود و قراردادهایی که توسط اشخاص با یکدیگر منعقد میگردد میبایست اصل الزام آور بودن و پایبندی به قراردادها توسط افراد رعایت و اعمال شود.
مسألهای که در کلیه عقود، تحت هر عنوانی باید در نظر گرفته و اعمال شود این است که طرفین قرارداد از لحظهای که قرارداد منعقد میگردد تا لحظهای که اعتبار دارد، ملزم به رعایت و اجرای مفاد آن میباشند.
بر این اساس قرارداد مشارکت در ساخت نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد.
راههای ارتباطی با مشارکت یار
قرارداد مشارکت در ساخت نیز یک عمل حقوقی و پیرو ماده 10 قانون مدنی است، و مانند کلیه عقود دیگر دارای دو طرف میباشد که هریک در برابر دیگری متعهد بر انجام امری میشوند.
عقد مشارکت در ساخت به عنوان یک عقد لازم، عهدی-تملیکی، معوض، غیر معین و مستمر دارای دو طرف قراردادی به نام سازنده و مالک هستند.
همانطور که اشاره شد متعاملین در قرارداد دارای تعهداتی در مقابل یکدیگر میباشند. در قرارداد مشارکت در ساخت نیز مالک و سازنده در برابر یکدیگر متعهد به امری میشوند که بر اساس اصل الزام آور بودن مفاد قراردادی و پایبندی به قراردادها ملزم به رعایت و اعمال آنها میباشند.
در قرارداد مشارکت در ساخت عمده تعهدات اصولاً بر عهده سازنده است و مالک برای مشارکت در ساخت تعهدات کمتری را به نسبت سازنده بر عهده میگیرد.
در این مقاله به بررسی تعهدات مالک یا مالکین نسبت به سازنده یا سازندگان، در قرارداد مشارکت در ساخت میپردازیم.
تعهدات مالک در قرارداد مشارکت در ساخت
- اعطای وکالت کاری به سازنده یا سازندگان جهت دریافت و اخذ جواز تخریب و نوسازی.
- پرداخت بدهیهای ملک موضوع قرارداد که متعلق به قبل از تاریخ انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت میباشد.
- تحویل ملک موضوع قرارداد مشارکت، در تاریخ معین شده در قرارداد به سازنده یا سازندگان جهت شروع عملیات اجرایی و احداث ساختمان جدید.
- عدم انتقال مالکیت ملک موضوع قرارداد مشارکت در ساخت در کل زمان اجرای پروژه، از آغاز تا پایان.
- عدم واگذاری قرارداد مشارکت در ساخت به شخص دیگر از جانب مالک یا مالکین.
- انتقال اسناد مالکیت در موعد تعیینی در قرارداد به نام سازنده و یا خریداران.
آیا مسئولیت تضامنی شامل حال مالکین در قرارداد مشارکت در ساخت میشود؟
بیان این نکته حائز اهمیت است که در قرارداد مشارکت در ساخت این امکان وجود دارد که برای سازنده یا سازندگان مسئولیت تضامنی توافق و اعمال شود اما اعمال این مسئولیت و توافق در خصوص آن نسبت به مسئولیت مالکان در قرارداد مشارکت در ساخت امکانپذیر نمیباشد و فقط برای سازندگان مسئولیت تضامنی مورد تراضی و اعمال میگردد.
مسئولیت تضامنی به این معناست که فرد علاوه بر اینکه به جهت تعهدات خود در برابر دیگران مسئولیت دارد و باید پاسخگو باشد، نسبت به اعمال و اقدامات شرکای خویش نیز مسئولیت دارد و میبایست پاسخگو باشد و در صورتی که تعهدی را به جهت ایفای مسئولیت تضامنی از جانب شخص دیگری انجام دهد میتواند پس از آن به شخص متعهد مراجعه و از او مطالبه نماید.
برای مثال در قرارداد مشارکت در ساخت چنانچه سازندگان متعدد و دارای مسئولیت تضامنی باشند، هریک از آنها مسئول انجام و اجرای تعهدات خویش و تعهدات دیگر سازندگان میباشد و در صورتی مالکین که از سازندهی دیگری درخواست ایفای تعهد نمایند میتوانند به سازنده دیگر مراجعه و مطالبه نمایند.
اما مالکین در قرارداد مشارکت در ساخت نمیتوانند دارای مسئولیت تضامنی باشند.
علیرغم توضیحات فوق الذکر با عنایت به این موضوع که قرارداد مشارکت در ساخت دارای ماهیت سرمایه گذاری در ساخت و ساز از جانب طرفین قرارداد است، متعاملین میتوانند به منظور پیشگیری از وقوع هرگونه ضرر و پایبندی هرچه بیشتر به اجرای مفاد و تعهدات قراردادی، در خصوص تخلف از تمام یا برخی از تعهدات اقدام به تعیین حق فسخ در قرارداد مشارکت در ساخت، تضمین یا وجه التزام در قرارداد مشارکت در ساخت نمایند، که این موارد در سایر مقالههای موجود در سایت مشارکت یار مورد بررسی قرار گرفته است.