وام مشارکت در ساخت
دسامبر 5, 2023کم کردن هزینه ساخت و ساز با 5 راهکار اساسی
دسامبر 25, 2023در گذشته مالکین زمین میتوانستند به هر نحو و در هر قسمت و با هر ارتفاع اقدام به ساخت و ساز نمایند؛ اما در حال حاضر ساخت و ساز بر اساس مقررات فنی، بهداشتی و شهرسازی انجام میشود.
یعنی مالک یا سازنده نمیتواند ساختمان را به هر سمت و جهتی که خواست بسازد و درب آنرا از هر جا که تمایل دارد باز کند؛ یا با هر ارتفاع و با هر مصالحی که دوست دارد ساخت و ساز نماید.
بسیاری از مراحل ساخت و ساز تحت شمول مقررات خاص میباشند. بنابراین نقشه معماری ساختمان باید بر اساس مقررات و در طبقاتی که مجاز است طراحی شود؛ در غیر اینصورت اجازه ساخت صادر نخواهد شد و اگر در مراحل ساخت از نقشه تأیید شده تخلف شود، ضمانت اجرایی از نوع توقف عملیات ساخت، تخریب یا جریمه را در پی خواهد داشت.
این مقررات بر اساس نقشه جامع شهری و به صورت کلی تصویب شده است. برای اجرائی شدن آن در مناطق شهری طرح تفصیلی تنظیم گردیده و برای اجرا و پیشرفت ساخت و ساز در بافت روستایی، طرح هادی روستاها مصوب شده است. هرکدام از این موارد تعریف و جایگاهی دارند که با اختصار بیان مینمائیم.
طرح جامع شهری
طرحی بلند مدت است که در آن نحوه استفاده از اراضی و تعیین انواع کاربری و محدودۀ آنها و تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق، نوسازی، بهسازی و اولویتهای مربوط به آنها تعیین شده و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد و همچنین ضوابط مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم میگردد و بر حسب ضرورت از سوی مرجع تصویب کننده قابل تجدید نظر و قابل تغییر میباشد.
این طرح با پیشنهاد مسکن و شهرسازی و توسط مهندسان مشاور تهیه میشود و شورای عالی شهرسازی و معماری ایران آن را تصویب مینماید. طرح جامع کل ایران را در برمیگیرد.
طرح تفصیلی :
طرح تفصیلی به طرحی گفته می شود که بر اساس قوانین و اصول طرح جامع شهری تهیه و اجرا می شود؛ در طرح تفصیلی نحوه استفاده از زمینهای شهری در سطح مناطق و محلات شهر و شیوه ساخت بر اساس متراژ و ارتفاع سازه، محدوده راهها و شبکه عبور و مرور شهری، میزان تراکم ساخت، لزوم نوسازی و حل مشکلات بافت فرسوده تعیین میشود.
به عبارت دیگر طرح تفصیلی یک مجموعه جهت اجرایی نمودن طرح جامع شهری در حد مناطق شهرداری میباشد.
به همین دلیل محدوده اجرای طرح تفصیلی محدودۀ شهری میباشد. طرح تفصیلی برای هر استان و برای هر منطقه جداگانه تنظیم میگردد. تصویب این طرح به عهده کمیسیون ماده 5 هر استان است و به عنوان یک سند در دستور کار شهرداری قرار میگیرد.
شهرداری ملزم به ارائه جزئیات طرحهای تفصیلی به متقاضیان میباشد.
جهت دانلود طرح تفصیلی تهران لینک زیر را کلیک نمائید:
تفاوت طرح تفصیلی و طرح جامع شهری چیست؟
طرح تفصیلی طرح جامع شهری را کامل میکند و در مواردی چون نحوه اجرا، مقیاس نقشه و نتایج نهایی با همدیگر تفاوتهایی دارند.
طرح جامع شهری بر طبق اهداف گسترش و توسعه شهر و برنامه ریزی در بازه 10 ساله انجام میشود؛ نقشههای مورد نیاز برای طرح جامع شهری در اندازههای 1:5000 و 1:10000 میباشد. اما طرح تفصیلی پس از طرح جامع شهری تهیه شده و دارای جزئیات بیشتر و کاملتری میباشد.
در حالت کلی میتوان گفت که طرح جامع شهری به کلیات و طرح تفصیلی به جزئیات اشاره دارد و به همین علت در طرح تفصیلی نقشهها در مقیاس 1:2000 و بر اساس سیستم GIS تهیه و تنظیم میگردند.
شهردار وظیفه ایجاد طرح جامع شهری را برعهده دارد و پس از تهیه توسط شهردار به شورای اسلامی شهر تحویل میگردد و بعد از اینکه توسط اعضاء به تصویب رسید توسط اعضای شورای اسلامی شهر برای شورای شهرسازی و معماری ایران فرستاده میشود و در نهایت طرح تفصیلی توسط وزارت راه و شهرسازی تهیه و تنظیم میگردد.
تصویب طرح تفصیلی نیز هانطور که گفته شد بر عهده کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهرسازی و معماری ایران میباشد. شورای اسلامی شهر پهنههای محدودۀ شهرها را تصویب مینماید و به کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارائه میدهد تا شورای عالی تأیید نماید و پس از تصویب، اجرای طرح ضروری میگردد.
طرح تفصیلی پایه یا مکمل طرح جامع شهری
طرح تفصیلی پایه یا مکمل طرح جامع شهری برای قسمتهای باقی مانده از شهر که در طرحهای تفصیلی موضعی یا موضوعی قرار ندارند تنظیم میگردد.
با بکارگیری از طرح تفصیلی پایه تمامی تجهیزات اجرایی برای طرحهای ساختاری مثل کاربری اراضی، تأسیسات، یکپارچه سازی ساختار شهر، ضوابط مستحدثات و ... آماده میگردند.
طرح تفصیلی موضعی
این طرح از لحاظ مکانی و زمانی، دارای محدودیتهایی است و در زمان طراحی گسترش و توسعه شهر با استفاده از طرحهای قبلی همراه با تجدید نظر در بازه زمانی 10 ساله مورد استفاده قرار میگیرد.
برای اجرای طرح تفصیلی موضعی باید سازمانهای مختلف در قسمتهای دولتی و خصوصی با یکدیگر همکاری داشته باشند؛ از مهمترین امور در این طرحها، سازماندهی بافت قدیم و جدید شهر به همراه ساماندهیهای کاربری تجاری، صنعتی و تفریحی میباشد.
طرح تفصیلی موضوعی
طرح تفصیلی موضوعی همانطور که از اسم آن مشخص است مربوط به طرحهای خاص میباشد؛ و در بخشهای خاصی همچون معادن، سواحل، سیمای شهری، مناطق گردشگری، فضای سبز و ... اجرا میگردد.
از خصوصیات مهم طرحهای تفصیلی میتوان به متفاوت بودن آن اشاره نمود زیرا با توجه به شرایط و وضعیت شهرها این طرحها شکل میگیرند و بر اساس زمان و مکان مورد نیاز این طرح اجرایی میگردد.
به عنوان نمونه اگر شهری در زمینه گردشگری شناخته شده باشد؛ طرحهای تفصیلی آن در حول محور گردشگری آن میچرخد و کلیه موارد گردشگری فرهنگی، گردشگری علمی، گردشگری کشاورزی، گردشگری تفریحی و ... را شامل میگردد و اگر لازم باشد در بازنگری این طرحها اصلاح ساختار انجام میشود.
طرحهای ذکر گردیده در تمام شهرها بر طبق نظرات کارشناسان و طی تحقیقات و مطالعات راهبردی معین میگردد؛ و با توجه به طرحهای تفصیلی پایه، موضوعی و موضعی مشخص میشود که در کدام شهر چه طرحی با توجه به اولویت باید اجرا گردد.
طرح تفصیلی چه اهدافی دارد؟
- تعیین دقیق نحوۀ بهره برداری از زمینهای شهری با توجه به متراژ و وضعیت هر یک از قطعات در محلههای شهری
- تعیین دقیق تراکم جمعیت و ساختمانی در واحدهای شهری
- اجرایی شدن اهداف تعیین شده در طرح جامع شهری تا بتوان با استفاده از طرح تفصیلی به نیازها و محدودیتها پاسخ داد و شرایط بهتر و کیفیت محیطی را ایجاد نمود؛ و در آخر نیز مدیریت و کنترل شهری در بهترین حالت ممکن انجام شده و در مناطق و محلات ساماندهی بخوبی انجام میگیرد.
- تعیین دقیق وضعیت شبکههای حمل و نقل و راههای مواصلاتی
طرح هادی روستایی
این طرح جزو پروژههایی است که با هدف ایجاد زمینه توسعه و عمران نقاط روستایی تهیه و اجرا میشود. آبادانی روستاها و کمک به ترویج پروژههای عمرانی از مهمترین اهداف طرح هادی روستایی میباشد.
این طرح توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه میگردد و جهت اطلاع از تغییرات و اخذ آخرین نسخه آن میتوان به دهیاری یا شهرداری محل استقرار زمین یا ملک مراجعه نمود. دهیاریها و شهرداریها ملزم به ارائه جزئیات این طرح به متقاضیان میباشد.
نتیجه : ساخت و ساز در تمام نقاط ایران نیاز به اخذ جواز ساخت دارد. اخذ جواز ساخت نیز به منظور مدیریت ساخت و رعایت استاندارد و اصول جامع ساختمان میباشد.
اما ساخت و ساز در هر نقطه از ایران نیز تابع مقررات خاصی است؛ این مقررات از لحاظ کلیت مشابه هستند اما دارای جزئیات متفاوت هستند؛ مقررات کلی و مشترک طرحهای مصوب، طرح جامع شهری میباشد و جزئیات این مقررات نیز بسته به محل درخواست صدور جواز ساخت در طرح تفصیلی یا طرح هادی روستایی مصوب گردیده است.
امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما سودمند بوده باشد. همچنین میتوانید مقاله کمیسیون مشارکت در ساخت را نیز مطالعه فرمایید.