اصطلاحات تخصصی در قرارداد مشارکت در ساخت
مارس 11, 2023انواع کاربری ملک
آوریل 17, 2023اخذ جواز ساختمان متضمن هزینه بالایی است. جواز تخریب و نوسازی برگهایست (اعم از برگه کاغذ یا سند الکترونیکی) که به موجب آن شخصی که تصمیم به ساخت یک بنایی را دارد، مجاز میباشد که ملک موضوع جواز را تخریب نموده و یک ساختمان با متراژها و استانداردهای تعیین شده و منطبق با نقشه تأیید شده از سوی مراجع صلاحیتدار بسازد. صدور جواز ساخت نیاز به طی نمودن مراحلی دارد که به آن اشاره خواهیم نمود.
جواز ساخت معمولاً در پروژههایی که موضوع قرارداد مشارکت در ساخت واقع شده است، توسط سازنده اخذ میشود. اما گاهاً نیز مالک یا مالکین شخصاً جواز ساخت اخذ می نمانید.
اگر ملک کلنگی برای مشارکت در ساخت موجود است برای نوسازی آن نیاز به اخذ جواز یا پروانه تخریب و نوسازی میباشد.
مالک یا مالکین ممکن است به این جهت جواز ساخت درخواست و اخذ نمایند تا بتواند با شرایط بهتری قرارداد مشارکت در ساخت با سازنده منعقد نموده یا ملک خود را به مدیریت پیمان داده تا بخش بسیار کمتری از ملک را به طرف قرارداد واگذار کنند. همچنین ممکن است که مالک یا مالکین تصمیم داشته باشند تا شخصاً ملک خود را ساخته و هزینه ساخت را بر عهده گرفته و تمام منافع آنرا خودشان تصاحب نمایند.
اما مدیریت پیمان به این معناست که ملک و هزینههای ساخت توسط مالک یا مالکین تهیه و تقبل میشود و در مقابل یک شخص با توان و تخصص در ساخت ملک، اقدام به مدیریت مراحل ساخت نموده و یک دستمزدی به او تعلق میگیرد بنابراین تنها آورده سازنده در این نوع قرارداد صرفاً، تخصص و زمانی است که در مراحل ساخت صرف مینماید.
پروانه ساخت در حال حاضر و به دلیل پیشرفتهای روزافزون تکنولوژی، یک مجوز الکترونیکی است که در سامانه جامع شهرداری مسیر خود را طی کرده و در نهایت به تأیید سیستمی شهردار میرسد. این مجوز محتوی مواردی است و مراحل اداری زیادی را طی مینماید تا قابل چاپ و اجرایی باشد.
به عنوان یک نکته مقدماتی و مهم، چنانچه گفته شد: "جواز ساخت لزوماً توسط سازنده اخذ نمیشود و انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت از مراحل اخذ جواز نیست."
جواز ساخت یا پروانه ساختمان، اجاره نامهای است که با صدور آن، مالک یا پیمانکار را اعم از سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت یا سازنده در مدیریت پیمان، اجازه خواهد داشت که با تخریب بنای موجود اقدام به ساخت نموده یا اقدام به بازسازی ساختمان نماید.
فلسفه و دلیل الزامی بودن پروانه ساختمان این است که اطمینان حاصل شود که در مراحل ساخت و ساز یا بازسازی، اصول فنی و اصول شهرسازی و بهداشتی بر اساس طرح تفصیلی و طرح جامع شهری رعایت میگردد.
نکته بسیار مهم این است که نکات و الزامات لازم در مجوز ساخت بسیار گستردهتر بوده و برای هر منطقه شهرداری بصورت جداگانه در قالب طرح تفصیلی تدوین میشود.
مطالب مندرج در جواز ساخت
- در جواز ساخت مساحت زیربنا ذکر شده است.
- تعداد طبقات ساختمان در آن قید میشود. لازم به ذکر است که طبقات پارکینگ نیز جزءِ تعداد طبقات محاسبه میشود اما تراکم ساخت بر اساس طبقات غیر از پارکینگ لحاظ میگردد.
- در جواز ساخت مشخص میشود که ساختمان با چه اسکلتبندی ساخته خواهد شد (اعم از بتن یا تیرآهن).
- در جواز ساخت مشخصات درخواست کننده پروانه درج میشود؛ متقاضی صدور پروانه ممکن است مالک یا پیمانکار یا سازنده پروژه (البته باید حتماً وکالتنامه رسمی در این موضوع از مالک اخذ نماید) باشد.
- شماره پلاک ثبتی ملک از مندرجات مهم پروانه ساختمان است.
- نام مهندس یا مهندسین ناظر در پروانه ساختمان درج میگردد.
- تاریخ صدور پروانه و مدت زمان اعتبار آن از محتویات مهم این جواز است. البته در صورت لزوم، مدت مذکور با پرداخت هزینهها و عوارض آن، قابل تمدید است.
مرحله اول : تشکیل پرونده
اولین گام برای صدور پروانه، اینست که مالک یا وکیل رسمی او درخواست صدور آنرا از طریق دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت نماید. جهت تقدیم درخواست و تشکیل پرونده باید مدارک مورد نیاز و موجود را ارائه شود.
در زمان ثبت درخواست باید اصل سند مالکیت، اصل مدارک شناسایی، برگه تسویه حساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین ارائه شود.
مرحله دوم : دستور بازدید
پس از ثبت درخواست صدور پروانه ساختمان، مسئول شهر سازی منطقه دستور بازدید از ملک را صادر مینماید. در این بازدید ابعاد ملک (شمالاً، جنوباً، شرقاً و غرباً)، عرض خیابان یا گذری که ملک به آن راه دارد، بنای موجود در پلاک ثبتی مورد درخواست و وضعیت مجاورین ملک مورد بررسی قرار میگیرد.
مرحله سوم : بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک
در شهرهای بزرگ به ویژه در تهران، ساخت و ساز بر اساس مقررات طرح تفصیلی منطقه استقرار ملک انجام میشود. کارشناس طرح تفصیلی، کاربری ملک مورد درخواست را براساس طرح جامع شهری و طرح تفصیلی مشخص کرده و طی گزارشی، تحلیل و بررسی خواهد نمود که ساخت و ساز ملک مذکور با طرحهای عمرانی منطقه تداخل نداشته باشد و میزان تراکم ملک با لحاظ بر و ابعاد آن چه میزانی میباشد.
بدیهی است که در صورت تداخل ساخت با طرح عمرانی، میزان اصلاحی ملک نیز تعیین می شود.
مرحله چهارم : دستور نقشه
پس از طی شدن مراحل فوق، کارشناس شهرسازی دستور تهیه نقشه را صادر مینماید. دستور نقشه به این معناست که مالک یا سازنده، باید نقشه ساخت پروژه خود را براساس مشخصاتی که در این دستور معین شده است، طراحی و تهیه نماید.
در دستور نقشه، ابعاد زمین، در صورت داشتن اصلاحی، ابعاد باقیمانده ملک، تعداد طبقات و سطح اشغال شده در هر طبقه ذکر می شود. پس از صدور دستور نقشه، به مهندس معمار ارجاع میشود.
مرحله پنجم : طراحی نقشه معماری
در این مرحله، طراحی نقشه بر اساس مشخصات مذکور در دستور نقشه طراحی میگردد. طراحی نقشه معماری از مهمترین مراحل ساخت میباشد.
مهندس با تجربه و خوش فکر می تواند با لحاظ مقررات، بهترین فضاسازی را در ملک انجام دهد. تفاوت ملک خوش نقشه و قناصیدار به دلیل میزان اهمیت طراحی نقشه میباشد. در طراحی نقشه با در نظر گرفتن ابعاد ملک و کاربری آن باید محل قرار گرفتن اتاقهای مورد نظر در بخش اختصاصی (داخل واحدها)، نحوه اجرای مشاعات و نحوه قرارگیری پارکینگها مشخص شود.
پس از طراحی نقشه معماری باید این نقشه در دفتر خدمات الکترونیک شهر ثبت شود تا مشخص شود که این نقشه تأیید میگردد یا خیر؟ در صورت عدم تأیید نقشه باید نقشه، اصلاح شده و مجدداً از طریق دفاتر خدمات الکترونیک شهر به شهرداری منطقه ارائه شود.
مرحله ششم : پرداخت عوارض شهرداری
پس از تأیید شدن نقشه معماری، عوارض نوسازی و عوارض شهرداری بر اساس متراژ هر طبقه و کاربری ملک توسط واحد صدور جواز ساخت محاسبه میگردد. پس از تعیین این مبالغ، ذی نفع باید اقدام به پرداخت آن نماید.
مرحله هفتم : تهیه مدارک پیش نویس
پس از پرداخت شدن مبلغ عوارض تعییین شده، اداره درآمد شهرداری طی تأییدیهای پرداخت شدن این مبالغ را گواهی و تأیید می نماید. برای تهیه پیش نویس باید مالک به دفتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کرده و درخواست تعیین مهندس ناظر را ثبت نماید.
پس از آن، مالک باید منتظر تماس مهندس ناظر تعیین شده باشد. پس از تعیین شدن مهندس ناظر، قرارداد فی ما بین مالک و مهندس ناظر منعقد میگردد.
موضوع این قرارداد این است که ناظر به روند ساخت و رعایت مقررات و اصول فنی، بهداشتی و شهرسازی نظارت نماید. پس باید این قرارداد همراه با برگه سهمیه و برگه تعهد رعایت اصلاحی و اخذ تأییدیه نما باشد که توسط مالک تهیه میشود.
بطور مختصر مدارک پیش نویس شامل : ∇
برگه سبز مهر شده در چهار رشته سازه، معماری، برق و مکانیک، برگه سهمیه ناظر به همراه قرارداد فیمابین ناظر و مالک، برگه تعهد رعایت اصلاحی و برگه تعهد اخذ تأییدیه نما، فایلهای نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک و چک لیستهای مبحث 19 و 6 بارگذاری و ضمیمه برگه تعهد مشاور ژئو تکنیک و تأییدیه خاک میشود.
مرحله هشتم : صدور و چاپ پروانه ساختمان
بعد از اینکه تأییدیه نقشههای چهار رشته و اخذ تأییدیههای مذکور در مرحله قبل و تأییدیه طرح تفصیلی بر و کف انجام شد، مراحل به تأیید رئیس واحد صدور پروانه ساخت، معاون شهرسازی و معماری و در نهایت به تأئید شهردار نیاز دارد.
تمام این مراحل سیستمی انجام میشود بنابراین پس از صادر شدن تأئیدیه شهردار پروانه صادر شده و قابل چاپ میباشد.